söndag 23 december 2012

Skuggan av Petrus Dahlin och Lars Johansson


Skuggan

Jag hade inte hört så värst mycket om Skuggan innan jag fick den på mitt skrivbord, men jag tyckte intrigen verkade spännande och jag har läst och tyckt om en hel del av Petrus Dahlins böcker för yngre läsare, så jag blev nyfiken och började läsa. Oj vilken fullträff! Visst är det härligt när man inte har några speciella förväntningar på en bok som sedan visar sig vara bara såå bra!
Skuggan är en tonårstjej på flykt från en liten by i Västafrika, där det sedan tusen år tillbaka pågår ett klankrig. Hon är själv utsedd, genom urgamla, nedärvda krafter, att leda sin klan till seger i den slutgiltiga striden. Båda de rivaliserande klanerna använder sig av voodoo för att bekämpa och förgöra varandra. Skuggan har tagit sig långt bort från byn för att samla sina krafter inför uppgörelsen, och hon har nu hamnat i en förort till Stockholm, där hon gömmer sig i ett tomt gammalt hyreshus som väntar på renovering. Hon måste vara extremt försiktig eftersom hon vet att hon kan vara jagad även här.  I huset mitt emot bor 15-åriga Ruben. Han tillbringar sin lediga tid med att spela dataspel och längta tills han ska gå ut nian, så att han slipper sina plågoandar i skolan och de oengagerade lärarna som inte orkar bry sig. En dag råkar Ruben klampa rakt in i Skuggans gömställe. Båda ser på varandra med stor misstänksamhet till en början, men så småningom inser Skuggan att hon kan ha nytta av en vän i det nya landet. Ruben å sin sida fascineras av Skuggan och av voodoons kraft och ser en möjlighet att hämnas sina mobbare. Ungefär samtidigt får Ruben genom sitt spelande kontakt med Miranda, en tjej från den "fina" sidan av stan. Han berättar för henne voodon och de två börjar experimentera på egen hand. Men i sin okunnighet släpper de loss ondskefulla krafter som är långt farligare än de kunnat ana. Dessutom lägger de ovetandes ut spår åt Skuggans förföljare, som inte skyr några medel för att fånga henne, död eller levande.
Jag gillar verkligen den här typen av bok, som blandar magi med "vanliga" tonåringar och deras problem och relationer. Den påminner faktiskt en hel del om Cirkeln! Det finns en spänning mellan Ruben, Miranda och Skuggan, nästan lite av ett triangeldrama. Man får följa de tre ungdomarna växelvis i boken och man blir nyfiken på hur relationen mellan dem kommer att utvecklas. Upplösningen är så spännande att det är omöjligt att lägga boken ifrån sig innan man läst klart. Tack och lov så kommer det en fortsättning!

fredag 21 december 2012

En bit av mig fattas av David Levithan

Det är morgon i New York, men inte vilken morgon som helst. Det är tisdagen den 11 september 2001. En morgon som skulle förändra hela staden och många människors liv. Claire är i skolan när skyskraporna kollapsar och det första hon gör efter att ha hämtat sin lillasyster, är att ringa sin mamma för att höra om hon är ok. Men varför svarar inte mamman i sin telefon? Jasper sover när det händer och känner sig helt avtrubbad och tom när han vaknar och får veta. Peter skolkar från skolan denna dag. Istället är han downtown och får med egna ögon se det som många av oss fick se på tv- skyskarpor som rasar, panik och kaos. Han förstår ingenting hur mycket han än försöker. Går det att förstå? Den frågan ställer sig dessa tre unga NewYork-bor.

Jasper och Peter hade träffats på en fest före den stora katastrofen och hade bestämt att ses igen den 11 september. Men då visste de inte att två flygplan skulle flyga rakt in i två skyskrapor. Jasper och Peter var inte de killar de var före 11 september och deras dejt blir inte alls som de tänkt sig. Det blir helt enkelt en katastrof-dejt. Men killarna har något gemensamt och det är kompisen Claire. En tjej, som är full av livsglädje och hopp trots det som inträffat. De behöver henne. Det växer fram en stark vänskap mellan dessa tre. En vänskap som gör att de kan gå vidare i livet, trots tragedin. Tillsammans och med hjälp av musiken starka kraft, försöker de att fatta det ofattbara och se framåt.

Jag blev inte förvånad när jag i efterordet läste att författaren till denna bok, själv satt uppe i ett fik på sin arbetsplats i New York , tjugo kvarter bort från World Trade Center, när allt hände. Den är trovärdig och det går inte att skriva en sådan bok utan att själv ha varit med om det. Det är en stark bok om hur tre unga personer upplever, känner och bearbetar en katastrof som förändrar dem från en dag till en annan.

torsdag 6 december 2012

Blink blink med stjärnan av Ingrid Olsson

I åtta korta berättelser fångar författaren Ingrid Olsson mycket starka känslor med få ord. Huvudpersonerna är namnlösa, det står bara en flicka eller en pojke. Det kan alltså vara vem som helst.
Novellerna tar upp skilda ämnen, som flickan som står i kön till kiosken med pappan och ska beställa korv med pommes frites. Mamman hatar att de äter sånt. Hon får ont i magen då hon vet att det kommer att leda till bråk. Föräldrarna är skilda. Eller berättelsen om pojken som är på väg till skolan med en röd stickad tröja som han vet att han kommer att bli retad för. Han har glömt tröjan som han köpt själv och brukar byta om till. Eller flickan som väntar på att flytta hem till pappa över helgen, men vet att mamma kommer att dricka. Eller pojken som står tårögd bland skärvorna av ett prydnasdsföremål som ärvts från en älskad mormor. Han blöder, men det är inte det som gör att han gråter.
Här finns så mycket att prata om och jag tror att boken passar bäst att läsa i grupp och sedan samtala kring. Även om den är lättläst finns mycket som inte är självklart. Man skulle också kunna skriva en fortsättning på berättelserna, då alla har mycket öppna slut. Hur går det sen? Jag hoppas att boken kommer att användas på många spännande sätt.
Ingrid Olsson har skrivit en rad uppskattade böcker, bl a serien Långt ifrån cool med fortsättning.  Även i den serien finns mycket att prata om, men här visar hon upp en djupare sida.