tisdag 30 april 2013

Djuren flyttar in av Lin Hallberg

Djuren flyttar in är första boken i en ny serie av Lin Hallberg som passar nybörjarläsarna som tycker om djur. I denna bok får vi möta syskonen Levi och Lo som bor på landet. De blir så glada när de får veta att det ska flytta in en ny familj i huset bredvid deras. De hoppas såklart att det ska finnas barn i den nya familjen som de kan bli kompisar med. Men när de träffar sina grannar för första gången, förstår dem att deras nya grannar är djur. Ingen människa syns till. Men trots att Levi och Lo hoppats på nya barn att leka med, blir de inte så besvikna på att de fått olika djur som grannar. När de nyfiket närmar sig djuren, märker de att det faktiskt finns en människa som flyttat in i huset. Han heter Tiger och är den som tar hand om djuren. Levi och Lo tycker att ser skum ut och bestämmer sig för att ta reda på mer om honom. Karin Åström Bengtssons illustrationer är färgglada, fina och uttrycksfulla.

Bästa vänner av Monni Nilsson

Bästa vänner är första boken i serien Äventyr i Paradiset av författaren Moni Nilsson och illustratören Elin Lindell. Slatten, som är döpt efter pappas favoritfotbollsspelare Zlatan, hatar fotboll. Ute på gården spelar hans storebrorsor alltid fotboll med de andra barnen, men Slatten anses inte vara tillräckligt bra för att få vara med. Istället är Slatten jämt ensam och har tråkigt. En sådan tråkig dag när Slatten sitter ensam i sandlådan medan de andra barnen spelar fotboll som vanligt, hamnar fotbollen hos honom. Alla tittar på honom. Vad ska han gör med bollen? Slatten tänker att han måste sätta ett perfekt skott, för då kommer han kanske att bli en som får vara med. Till sin förvåning lyckas Slatten faktiskt få in en perfekt träff. Problemet är att det är ett riktigt bra, hårt skott. Bollen träffar sandlådan, studsar tillbaka och träffar Slatten rakt i ansiktet och han faller omkull. Det var det bästa som kunde hända honom, för när han ligger på marken och tror att han är död står en flicka lutad över honom. Kakan, som hon heter, blir Slatten bästa vän och gissa om Slatten blir lycklig när han får veta att hon inte heller gillar fotboll. Tillsammans hittar de på en massa bus och är med om många roliga äventyr. Men Slatten har aldrig tidigare haft en bästa kompis och vet inte riktigt hur en sådan är och vad bästa vänner gör ihop. Det blir lite krångligt i början, men Slatten börjar förstå hur det funkar och tycker att det är kul att äntligen ha fått en bästa vän. Moni Nillson har skrivit en spännande, rolig och händelserik berättelse som tillsammans med Elin Lindells humoristiska och uttrycksfulla bilder gör denna bok/serie till en favorit hos mig. Det skulle förvåna mig om den inte blir en favorit hos barnen också.

torsdag 18 april 2013

Extra : Från mörkret till ljuset av Per Nilsson

Den femte delen i Per Nilsson serie om Pim-Pim och Extra. Den förra boken i serien slutade spännande och den här tar vid där förra boken slutade, faktiskt redan dagen efter. Nu är det maj och det har bara gått fyra månader sedan Extra dök upp i klassen, men så mycket har hänt. Här stegras spänningen och fortfarande kämpar goda och onda krafter mot varandra. Pim-Pim blir osäker på vilken sida han ska stå på. Extra verkar så kraftlös, medan den mystiske mr Black erbjuder sin hjälp och lockar med en framtid som överträffar alla Pim-Pims förväntningar. Men vad är det som är värt något egentligen? Samma tankar brottas vännen Besnek med. Han är en fotbollstalang som redan lockas med anbud från Stockholmsklubbar. Men det skulle innebära att hela familjen fick flytta. Besneks bror Ardian, fd värsting, har börjat fundera på om han trots allt har ett annat val i livet än det som verkar utstakat och som pekar mot en karriär i brott.

I den här boken får vi också reda på vad det var som egentligen hände mellan Pim-Pim och Hanni för något år sedan. Denna fråga har funnits med i alla böckerna och små ledtrådar har vi fått, men först nu får vi veta.
Nu är det bara en bok kvar och jag väntar med spänning. Du som inte har börjat läsa serien Extra än gör det, men börja med del 1 Extra: En morgon stod hon bara där. Du kommer inte att ångra det.
Per Nilsson kommer till Arlöv och Åkarp 16-17 maj och besöker alla i åk 5. Så roligt det ska bli!