fredag 31 maj 2013

Bortdribblad av Magnus Ljunggren/Mats Vänehem

Mats Ljungren har tidigare tillsammans med illustratören Mats Vänehem skrivit den populära serien Riddarskolan som passar nybörjarläsarna. Denna gång är de tillbaka med serien Bästa klubben för de som kommit lite längre i sin läsning. I den första boken, Bortdribblad, får vi lära känna Samir och Yalam. Båda gillar fotboll och tränar i samma lag. Tjejer och killar tränar ihop, men när de spelar match spelar killarna för sig och tjejerna för sig. Samir och Yalam tycker att det är roligt på träningarna, men ännu roligare är det att spela match. Men när mamma en dag berättar för Yalam att hon och Samir måste ta bussen hem efter nästa match, blir Yalam orolig. Hur ska de klara det? Men när hon får veta att de ska få 20 kr var att köpa godis för, är hon inte så svårövertalad.

Under matchen kan varken Samir eller Yalam tänka på annat än på godiset de ska köpa efter matchen. Yalam släpper in lätta mål och Samir vet inte ens att de vunnit när matchen är slut. När de köpt godis tar de buss nr 6, precis som Yalams mamma sagt. Problemet är att de tar bussen från fel sida av vägen och åker åt fel håll....

En rolig bok för tjejer och killar som gillar fotboll. Förutom fotboll handlar den om att börja bli självständig och ta ansvar. Många fina och roliga bilder i boken som passar bra ihop med texten. Men det är svartvita bilder, vilket tyvärr gör att många barn kanske väljer bort boken av just den anledningen. Passar för de som går i åk 2-3. Den kan nog också passa duktiga läsare i åk 1.

onsdag 8 maj 2013

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Hazel Grace, huvudpersonen i boken, är sjuk i lungcancer och måste jämt gå runt med en syrgastub. Hennes mamma tycker att hon sitter hemma alldeles för mycket och borde istället träffa andra barn i samma situation som hon. Hazel tycker inte alls att hon är i behov av detta, men för att göra sin mamma nöjd och glad, går hon ändå med i en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Där träffar hon den snygge och charmige Augustus som börjar flirta med henne direkt. Trots att Augustus saknar ett ben som cancern tagit ifrån honom, är han full av glädje och självsäkerhet. De blir vänner och Hazel börjar tycka om honom mer och mer. Men hon tycker inte att det är någon idé att bli kär i honom, för hon är ju döende. Hazel försöker att hålla tillbaka sina känslor, men faller ändå för Augustus och känslorna är besvarade. Hazel är en boknörd och älskar böcker. Men just cancerböcker, har hon svårt för. Enligt henne, är de fyllda av klichéer och de slutar inte som det gör i verkligheten. Men en bok fastnar hon för, Ett storslaget lidande, av en holländsk författare. Boken slutar mitt i en mening. Hazel förstår varför den slutar så- huvudpersonen i boken dör. Men de andra personerna i boken då? Hur går det för dem? Hon har svårt att släppa historien och vill få svar på hur det går för de andra personerna i boken.

Tack vare Augustus får hon möjlighet att åka till Holland och träffa författaren till Ett Storslaget lidande. Tyvärr går det inte alls som hon tänkt sig. Författaren visar sig vara en elak gubbe som inte alls vill berätta något om bokens innehåll och karaktärer. I Holland får Hazel dessutom veta att Augustus cancer är tillbaka. Men tiden i Holland blir ändå speciell och minnesvärd för dem. Men varför är det så viktigt för Hazel att ta reda på hur det gick för personerna i boken? Hur ska hon få svar på sin fråga nu när författaren inte vill berätta något? Hur går det för Hazel och Augustus?

Jag har läst ganska många ungdomsböcker där barn eller unga förlorat en mamma eller en pappa i cancer, men det är något helt annat att läsa om ungdomar som själva är sjuka och döende. John Green har lyckats skriva berättelsen på ett sådant sätt som gjorde att man ville läsa vidare, fast det ibland var riktigt jobbigt och plågsamt. Han har också lyckats skapa två karaktärer som man som läsare tycker om från början till slut. De är så mycket mer än bara sjuka och döende. Hazel och Augustus är smarta, roliga, charmiga och starka. Det är så man minns dem, när man läst ut boken.

Förstår att boken (orginaltitel: The fault in our stars) utsågs till förra årets bästa skönlitterära bok av Time Magazine.

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

Både omslaget och titeln på den här boken känns väldigt lockande, i alla fall för mig som gillar läskiga böcker. Men riktigt rysligt blir det egentligen aldrig här, även om en och annan scen i boken är kuslig. Däremot så är det en bra beskrivning av tiden mellan barndom och ungdom. Det är sommarlovet innan sexan för 12-åriga Hanna i den lilla landsortsbyn Rydöbruk i Halland. Hanna står med ett ben i barndomen och ett i vuxenlivet och hon slits mellan två kompisar, den "mogna" Sabina och den något mer barnsliga, men trygga Jonna. Hon sneglar också svartsjukt mot sin lillebrors och hans kärleksfulla och självklara relation med föräldrarna. Den här sommaren skakas Rydöbruk av ett en ung tjejs försvinnande. Linda Palm, som är några år äldre än Hanna försvinner spårlöst och rykena börjar cirkulera. Är hon kidnappad? Våldtagen? Mördad? Vem i det lilla samhället är skyldig, eller är det någon utifrån? Någon som kände Linda väl, eller en galning? Och finns han fortfarande kvar därute? Namnet Linda Palm och hennes försvinnande antar jag ska vara en blinkning till Twin Peaks' Laura Palmer, men det går nog dagens läsare förbi.

Familjen Bliss magiska bageri av Kathryn Littlewood

När Rosemary Bliss var 10 år gammal fick hon se något som bekräftade vad hon redan hade anat en tid: Familjens bageri var något utöver det vanliga. Det var nämligen då hon fick följa med sina föräldrar ut en stormig natt, och se sin mamma fånga en blixt i en glasburk och sedan röra ner den i en kaksmet. Rosemary fick också följa med till det lokala sjukhuset och se hur hennes mamma matade en liten pojke med kakan. Lille Kenny var döende efter att ha fått en elektrisk stöt genom kroppen, men hämtade sig mirakulöst inför deras ögon efter bara några tuggor. Sedan dess har Rosemarys högsta önskan varit att själv vara med och skapa dessa magiska bakverk. Men hennes föräldrar vill absolut inte att deras hemlighet ska komma ut, och därför får Rosemary mest bara hjälpa till att baka vanliga muffins och kakor. Men så en dag får föräldrarna ett viktigt uppdrag på annan ort och Rosemary och hennes syskon lämnas ensamma med en barnvakt. Rosemary får förtroendet att ta hand om nyckeln till det låsta inre rum där den magiska kokboken förvaras. Hon får också strikta förhållningsregler om att inte använda den. Men naturligtvis kan hon inte motstå frestelsen. Problemen hopar sig när en okänd kvinna, Lily, dyker upp och påstår sig vara deras moster. Hon har ett misstänkt stort intresse för kokboken...
Boken bjuder på ett och annat skratt när Rosemary och syskonen försöker sig på några av recepten. De vill gärna använda kokboken för att hjälpa folk, men eftersom måttangivelserna är något annorlunda går det ganska galet. T.ex så ska kakorna bakas i en ugn lika het som 7 flammor lika länge som 6 sånger. De lyckas ställa till med ett rejält kaos i den lilla byn. Familjen Bliss magiska bageri passar bra som högläsning från ca 9 år.