torsdag 26 juni 2014

Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg


Flickan i de vindlande gångarna är uppföljningen på Den första flickan skogen möter som Maria tidigare har skrivit om. Nu är det vinter och ett och ett halft år har gått sedan Linda Palm mördades. Ännu vet man inte vem som är den skyldige.

Hanna bor numer i Göteborg med sina föräldrar. Det är sportlov och äntligen ska hon tillbaka till Rydöbruk för första gången. Eller ja, äntligen? Jo, det är klart det ska bli kul att träffa Jonna och Sabina också även om hon mest festar och hänger med de som går i nian. Och Janek. Janeck med de vackra grå ögonen och de mjuka läpparna. Men varför har de inte hörts på så länge? Är de fortfarande tillsammans? Vem är den där tjejen Sabina pratar om som Janek umgås så mycket med? Väl på plats i Rydöbruk känns det bara konstigt och Hanna drar sig för att ringa och stämma träff med Janek.

Men vad är det egentligen som har hänt med Olivia, en tjej i Hannas gamla skola? Hon ligger i koma på sjukhuset efter att ha försökt ta livet av sig. Kanske hänger det på något sätt ihop med mordet på Linda. Märkliga saker börjar hända och Hanna undrar om det är någon som vill ge henne ett tecken. Hon blir aldrig riktigt av med känslan av att någon i Rydöbruk väntar på henne.

Jag tycker det är lågmält spännande och tillslut får man äntligen reda på vem Lindas mördare är. En viktig skillnad i Flickan i de vindlande gångarna jämfört med första boken är inslaget av det övernaturliga som inte finns i föregångaren. Det som gör bokserien mest läsvärd för mig är att Eriksson Sandberg inte tvekar för att ta upp svåra ämnen som våldtäkt och mord trots att det är en mellanåldersklassning på boken. Också ämen som vänskap, kärlek, skilsmässa och första mensen är trovärdigt och fint beskrivet. En toppenserie för den som snart ska eller precis har börjat högstadiet.

onsdag 18 juni 2014

Mördarens apa av Jakob Wegelius

2008 skrev Jakob Wegelius augustprisvinnande Legenden om Sally Jones och nu har den fristående fortsättningen Mördarens apa kommit. Det är en riktig tegelsten på över 600 sidor så formatet kan förstås avskräcka en del. Å andra sidan är det en perfekt bok för högläsning, där tror jag att den kan locka yngre barn så väl som vuxna.
Vi får återigen träffa gorillan Sally Jones och hennes sjömansvän Chiefen, eller Henry Koskela som han egentligen heter. De två är håller ihop i vått och torrt, Sally Jones är maskinist på Chiefens skuta Hudson Queen. När boken börjar befinner sig Sally Jones och Chiefen i Lissabons hamnkvarter. Deras båt har legat i torrdocka efter att ha fått rodret förstört och reparationen har kostat dem alla deras pengar. De försöker hitta ny last till Hudson Queen, men det går inget vidare. Konkurrensen är hård bland lastfartygen i Lissabon. Men så får de ett erbjudande som nästan verkar för bra för att vara sant. De ska frakta ett antal lådor med kakelplattor några få kilometer längs floden och ersättningen är riktigt bra. Men någonting går snett och de upptäcker att det inte alls är kakelplattor i lasten. Det blir bråk och innan de vet ordet av sitter Chiefen oskyldigt anklagad för mord och Sally Jones är efterlyst som "mördarens apa". Detta är upptakten till ett långt äventyr där Sally Jones gör allt för att rentvå sin vän. Hennes sökande efter bevis och rättvisa tar henne bland annat till Indien där hon blir kammaradjutant åt maharadjan av Bhapur.
En riktig, klassisk äventyrsberättelse med författarens egna illustrationer som verkligen sätter den rätta stämningen.