måndag 22 juni 2015

Rysningar av Bali Rai

RysningarDe här ungdomsklassade, lättlästa böckerna från Argasso förlag brukar gå som smör i solsken bland mellanstadiekillarna. Oftast är det en spännande historia med en lite klämkäck sensmoral i slutet som gör att man som vuxen känner sig trygg med att låta 11-åringar läsa även om ämnena ibland kan vara åt det svårare hållet. Så är det dock inte med Bali Rais Rysningar.


Det här är en riktigt läskig historia om Sam som möter den vackra Cassie i en snöstorm. Han blir helt fascinerad av henne och de blir snart ihop. Som läsare förstår man ganska direkt att Cassie har en dold agenda - det är något med henne som är fel; hon uppmuntrar Sam att begå våldsbrott för att hämnas på sina mobbare och snart är han anhållen misstänkt för mordförsök. Och värre ska det bli.


Det är både våldsamt och blodigt och på slutet rejält otäckt även för en vuxen. Samtidigt är det en välskriven psykologisk triller med övernaturliga inslag och blir en riktig bladvändare. På grund av det våldsamma innehållet skulle jag vilja säga att målgrupp är övre åren i högstadiet och gymnasiet men jag kan tänka mig att både omslag och bokens utformning kommer att locka även yngre barn.

torsdag 18 juni 2015

Resan av Veronica Salinas

Resan är en underbar bilderbok om livet. Den handlar om en liten anka som blåser bort i en storm och tvingas börja om livet från början. Den kan inte språket, har inga vänner och känner sig sorgsen och ensam. Men ankan ger inte upp. Den kämpar vidare och letar efter vänner. Till slut lyckas ankan hitta vänskap för livet och känner sig som hemma igen. Ankan är lycklig. Då inträffar en ny storm och vännerna försvinner. Ankan är ensam igen. Men den här gången vet ankan att livet går vidare och att nya vänner snart dyker upp igen.

Resan är en filosofisk berättelse om att börja om från början. Att flytta, bli övergiven och att hitta hopp och tröst. Det är en historia om att ta sig igenom svårigheter och att finna ljuset igen. En bok för alla barn som av någon anledning tvingats börja om från början. Men även en bok för alla barn som inte riktigt vågar ta första steget. De vackra illustrationerna är klockrena och jag tyckte så mycket om boken att jag faktiskt köpte den till mig själv.